Ezzel az autóval már nem jutottak haza, mert útközben leégett

Megosztás

Kigyulladt egy személygépkocsi kedd éjszaka Tiszaörs és Nagyiván között. A teljes terjedelmében lángoló gépjármű tüzét a tiszafüredi hivatásos tűzoltók két vízsugárral fékezték meg. A jármű vezetője időben ki tudott szállni a kocsiból.

Ekkora lánggal égett az autó

Tavaly csak öt hónap alatt körülbelül 250 gépjárműtűzhöz vonultak ki a tűzoltók. Ezekben összesen 9 ember sérült meg.

A kresztvaltozas.hu megjelentetett egy kis útmutatót, hogyan lehet megmenteni a kigyulladó autót.

A tűzoltóság tanácsait sorolták fel, ezek alapján:

amint füstöt érzékel a sofőr, azonnal félre kell húzódnia az autóval! Utána oldalról(!) óvatosan kell felnyitni résnyire a motorháztetőt. Nem szemből, egy nagy mozdulattal, mert akkor hirtelen oxigént kapva a tűz fellángol! A résen kell befújni a tűzoltókészülék oltóanyagát, így van esély a lángok megfékezésére.

A tűz továbbterjedését csak akkor van esély megakadályozni, ha a keletkezést követően nagyon gyors az oltás, hiszen az úgynevezett teljes lángba borulás akár egy-két perc alatt is megtörténhet, mivel a járművek nagy mennyiségű éghető anyagot tartalmaznak.

Ez lett belőle

Rendkívül fontos, hogy tűz, vagy tűzre utaló jelek észlelésekor a megállás után mindenki azonnal hagyja el a járművet, kiterjedt tűz esetén pedig távolodjon el biztonságos távolságra az autótól, emellett hívják a 112-es segélyvonalat.

Sokat segíthet, ha van tűzoltókészülék az autóban.

A legjobb megoldás egy 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy egy 2 literes ABF habbal oltó tűzoltókészülék. Ezekkel a hatékony beavatkozás két lépcsőben történhet. Az első szakaszban a porral oltóval kell elfojtani a lángot, a hűtőrácson vagy a motorháztető felpattintásával a résen át. Második lépcsőben a habbal oltóval le lehet hűteni a felforrósodott alkatrészeket.

Fotók: Tiszafüred HTP

Kapcsolódó cikkek